Back to the blog

29. HR snídaně: Skills-based Organizations

Dne 23. ledna 2025proběhla v příjemném prostředí Space Café na Andělu další z oblíbených HRsnídaní. Tentokrát bylo tématem setkání ...

January 26, 2025
Karolína Machová

Lednová HR snídaně:Organizace orientované na dovednosti

Dne 23. ledna 2025proběhla v příjemném prostředí Space Café na Andělu další z oblíbených HRsnídaní. Tentokrát bylo tématem setkání „Organizace orientované na dovednosti“– koncept, který se stává stále aktuálnějším v rychle se měnícím světě aproniká na přední příčky priorit managementu, společně s fenoménem uměléinteligence.

Příchod a zahájení

Účastníci začali přicházetjiž od půl deváté, kdy si mohli vychutnat připravené občerstvení a objednatkávu. Prostor brzy zaplnila příjemná atmosféra plná networkingových rozhovorů.Oficiální program začal v 9:00 a úvodní část patřila představení všech účastníků,aby se cítili komfortně a mohli spolu efektivně pracovat během skupinovýchaktivit.

Seznámení s tématem

Po krátkém úvodu následovalo představeníhlavního tématu, při kterém se účastníci dozvěděli, co je čeká během dopoledne.Program byl strukturován tak, aby kombinoval teorii s praktickými cvičeními.

Nejprve proběhl průzkum mezi účastníky,který mapoval jejich povědomí o konceptu organizací orientovaných nadovednosti. Následně byly klíčové pojmy vysvětleny formou interaktivní aktivity– skládačky pojmů a definic. Díky této aktivitě si účastníci ujasnili základy alépe pochopili, jak tento přístup může ovlivnit strategii v náboru, vzdělávánínebo plánování pracovní síly.

Po této interaktivní části následovalteoretický průchod celým tématem. Diskutovalo se o rozdílu mezi AL přístupem atradičním přístupem a součástí bylo i vysvětlení procesu mapování dovedností.Tato část poskytla účastníkům pevný základ, na kterém mohli stavět připraktických aktivitách, jež následovaly.

Případové studie

Po krátké přestávcenásledovala druhá, praktická část programu, která zahrnovala dvě případovéstudie:

  1. Určení     kritických dovedností pro HR útvar
        Účastníci pracovali s předloženými podklady a analyzovali byznysovou     strategii, stanovovali cíle v HR a na základě toho definovali 10–15     klíčových dovedností potřebných pro svůj HR tým.
  2. Návrh opatření     na základě gap analýzy
        Ve druhé studii se účastníci zaměřili na určení počtu FTE (plný pracovní     úvazek) a potřebných úrovní kritických dovedností. Analýzou rozdílů (gap)     navrhovali opatření k eliminaci těchto mezer.

Po každé případové studiinásledovalo sdílecí kolečko a diskuze, kde si účastníci mohli vyměnit názory,pohledy na problematiku a navrhovaná řešení.

 

Závěr

V závěru HR snídaně bylzdůrazněn fakt, že přechod na organizace orientované na dovednosti je proces,který vyžaduje pečlivé plánování a postupnou implementaci. Účastníci si odneslinejen praktické poznatky, ale také inspiraci, jak mohou tuto filozofii uplatnitve svých organizacích. Na závěr byla představena i role společnosti Talterra,která může organizacím v tomto procesu významně pomoci.

Celé dopoledne se neslo vpřátelském a inspirativním duchu. Neformální diskuze mnohým umožnila navázatnové kontakty a obohatit svůj pohled na práci s dovednostmi.

Těšíme se na další HRsnídani a na to, jaké další téma nás společně posune vpřed!

 

Other similar articles