Zpět na blog

Reporting – první krok! + Soutěž o ukázkovou lekci HR reportingu v MS Excel

Taky máte chuť něco změnit v práci se svými daty? Pokud nevíte, kde začít, zde je několik tipů. Na konci článku jsme si pro vás připravili..

4.21.2016
Team Talterra

Taky máte chuť něco změnit v práci se svými daty? Pokud nevíte, kde začít, zde je několik tipů. Na konci článku jsme si pro vás připravili malou soutěž.

Logickým začátkem je vytvoření celého konceptu reportingu a analýzy dat. Je to o tom, že si sednete a dáte dohromady důvody, proč vlastně chcete něco měřit. Co je ten účel? Jak HR přispívá k fungování organizace?

Na projektech nám hodně pomáhá přístup Balanced Scorecard, který znají manažeři mimo oblast HR a tak máme společnou komunikační platformu. Lze tak sestavit ukazatele ve 4 perspektivách – finanční (které obvykle dominují), zákaznické, interních procesů, učení se a růstu. Mojí oblíbenou technikou je pak tvorba strategických map – jednoduchého obrázku, na které se shodne celé vedení organizace a dobře slouží k vysvětlení jednotlivých vazeb.

Ovšem účastníci kurzů mi často říkají, že to je na ně příliš teoretické a nemají čas se o tomto vymýšlení dohadovat s jinými zaměstnanci ve firmě.

Pokud vám tedy nesedí přístup shora-dolů (top-down), je možné jít odspodu (bottom-up). Podívejte se, jaká data nyní máte a k čemu je používáte. Na projektech s klienty malujeme mapu jejich datových zdrojů.

V centru typicky sedí personální informační systém (často i mzdový). Kolem něj jsou pak různé další evidence – docházkový systém, benefitní cafeterie, excely s ročním hodnocením, aplikace na e-learning, BOZP a PO, ohromné množství excelových evidencí, finanční systém, nábor v G2/Teamiu, papírové osobní složky, LinkedIn, obchodní systém a mnoho dalšího.

Mezi těmito zdroji jsou pak různé vazby a integrace.

Při podrobnějším prozkoumání většinou naleznete různé redundance a neefektivity. A taky dostanete představu, co můžete reportovat a jak. A také jaké hypotézy a souvislosti můžete ověřovat. Existuje korelace mezi odměňováním a výkonem? A co fluktuace a lokality?

Úskalím toho přístupu je ovšem to, že se soustředím na to, co reportovat MŮŽEME. Nikoliv na to, co reportovat POTŘEBUJEME. Proto buďte obezřetní.

A pokud ani teď si ještě nejste jistí, tak přijďte na některý z našich kurzů! Pro jednoho z vás máme navíc připravenou 45min ochutnávku školení HR reportingu v MS Excel. Podmínkou je sídlo společnosti v Praze (školíme přímo ve firmách) a vyplnění krátkého formuláře (zabere 7 s). Náhodně vylosovanému výhreci se obratem ozveme. Soutěž trvá do neděle 20. 12. 2015.

Další podobné články